Het Fytocentrum, Tynaarlo

praktijk voor natuurgeneeskunde

In de praktijk...

Na de anamnese, waarbij we de voorgeschiedenis van de klachten of de ziekte goed doornemen, wordt gebruik gemaakt van een belangrijke vorm van 'hulpdiagnostiek', de iriscopie.

Irisdiagnostiek, apparatuur
Irisdiagnostiek, apparatuur


IRISDIAGNOSTIEK

In de iris kun je oorzaak van verschillende klachten meestal goed zien. Voor onderstaande orgaansystemen is iriscopie zeer goed bruikbaar:

 • afwijkingen van de wervelkolom
 • de spijsvertering
 • hart en bloedvaten, ook plaquevorming
 • de luchtwegen
 • tekorten aan calcium en/of magnesium
 • neurologische klachten

 

BFD / Doormeting elektro-acupunctuurpunten

In aansluiting daarop, worden metingen verricht op de acupunctuur-eindpunten (op handen en voeten) met behulp van speciale apparatuur. Dat is niet griezelig of pijnlijk! De huidweerstand op speciale acupunctuur-punten wordt met een niet voelbare batterij-zwakstroom en een "stompe" puntmeter gemeten.

Op basis daarvan kan de 'energetische status', in feite de kracht en de functie van organen, onderdelen daarvan maar ook van hele orgaansystemen worden bepaald.


We noemen dit de zogenaamde '
Bioelektronische Functie Diagnostiek', kortweg BFD. Deze methode is door vele tientallen wetenschappers onderzocht en is eigenlijk gebaseerd op de authentieke Chinese acupunctuur die al zo'n 5.000 jaar wordt toegepast. De uitkomsten van deze metingen zijn meestal een waardevolle aanvulling op de irisdiagnostiek.

 

Deze doormeting (BFD) geeft vooral gezondheidsinformatie over het moment van meting, de korte termijn dus; de irisdiagnostiek geeft  meer gezondheidsinformatie over de langere termijn en heeft meer een preventieve waarde.

Therapie, elektro-acupunctuur: met behulp van deze methode kan bijvoorbeeld ook een te lage orgaanfunctie (elektrisch) worden gestimuleerd, maar ook een hormonale ontregeling in balans worden gebracht, een ontsteking worden bestreden of kunnen pijnklachten worden aangepakt. Met dit apparaat kan dus zowel diagnostiek als therapie worden uitgevoerd.

 


Indien nodig wordt ook de bloeddruk gemeten, de zuurstofsaturatie (zuurstofverzadiging), het ijzer- en/of het glucosegehalte bepaald. Ook de kwalitatieve cholesterolwaarden kunnen worden gemeten, dat wil zeggen dat alle belangrijke waarden zoals HDL, LDL, VLDL, TG en de onderlinge verhoudingen.De nieuwste hulpdiagnostiek is onze Vita-K-Meter; deze meet o.a. de capillaire slagaderelasticiteit m.b.t. de slagaderlijke bloedstroom die door de hartslag wordt veroorzaakt en kan daardoor een mogelijk vitamine K1/K2-tekort aangeven.

 

 


En sinds 2015 kunnen we ook gebruik maken van
de OLIGOSCAN om het intracellulaire gehalte te meten van een 20-tal essentiële mineralen en sporenelementen, alsmede maar liefst 14 zware metalen. Een veilige en intelligente techniek die zijn oorsprong vindt in degelijk wetenschappelijk NASA-onderzoek.

U ontvangt bij alle testen gratis een zeer uitgebreide info en vele interpretatieadviezen.
Na het doornemen van de voorgeschiedenis en het gebruik van de hierboven beschreven vormen van hulpdiagnostiek volgt er een mondelinge analyse en uitleg van alle verschillende bevindingen - en uiteraard een therapeutisch advies. U bent natuurlijk geheel vrij in de beslissing, of u daar vervolgens een praktische invulling aan wilt geven.

Het komt vaak voor dat er naast algemene voedingsadviezen ook bepaalde voedingssupplementen geadviseerd worden, met als doel:

 • aanvulling van één of meerdere tekorten (orthomoleculaire geneeskunde)
 • de stofwisseling van een bepaald orgaansysteem gericht te verbeteren
 • de functie van specifieke organen of het afweersysteem te versterken
 • detox - ontgifting
 • opbouw, herstel, onderhoud, preventie

 

 
FYTOTHERAPIE

Er wordt in de praktijk veel gebruik gemaakt van de zgn. Fyto-extracttherapie, een veel toegepaste therapeutische interventie - ook wel de 'professionele vorm van kruidengeneeskunde'. Er zijn vele verschillende merken, soorten en kwaliteiten kruiden-
preparaten in de handel.

In Het Fytocentrum wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke, onbewerkte en indien verkrijgbaar verse kruidenextracten. Het verschil met vrijwel alle gangbare en gebruikelijke kruidentincturen zit in het feit, dat extracttincturen veel minder verdunt zijn. een standaard 'oer- of moedertinctuur' bevat simpel gezegd 10% tot maximaal 50% kruiden-perssap (of 'koudmaceraat')', de rest bestaat uit (laboratorium- of demi)water en een bepaald gehalte zuivere alcohol. Extracttincturen bevatten daarentegen gegarandeerd 50 tot 90% kruiden-perssap, bij voorkeur bereidt uit het verse plantenmateriaal ('novi'-tincturen). Dit laatste is een nieuwe, exclusieve kwaliteit van Het Fytocentrum te Assen.SCHEMATISCH:
 
|<=Kruidensap=>|<=============Dem
iwater + zuivere alcohol=============>|

                                       OF

|<=============Kruidensap=============>|<=Demiwater + zuivere al
cohol=>|
 
Een véél hogere concentratie dus, voor een bescheiden meerprijs...


Een enkele keer treed er een zogenaamde begin-verergering op van de klachten. Denk dan niet meteen aan een ernstige situatie want dit fenomeen wijst gewoonlijk op een felle lichaamsreactie op een optimale therapiekeuze.

Omdat natuurlijke stoffen 'van nature' min of meer een sterke, oorzakelijke fysieke reactie bewerkstelligen, kan het lichaam soms ineens een oude, slepende afwijking, blokkade of een belastende ontsteking (ontstekingshaard) beter "herkennen" en proberen te herstellen. Dit is meestal het gevolg van de positieve invloed van kruidenextracten op het immuunsysteem, waardoor er veel meer specifieke immuuncellen worden aangemaakt zoals T-cellen en de Natural Killer cellen. Dit gaat gewoonlijk gepaard met een natuurlijke, nuttige reinigingsactie van het lichaam - met een tijdelijke uitscheiding van extra afvalstoffen waardoor er kortstondig moeheid en/of lichte hoofdpijnklachten kunnen optreden. In dergelijke gevallen zijn er ook weer (natuurlijke) mogelijkheden om het proces van reiniging minder heftig te laten verlopen.

Uiteraard kan het gebruik en de dosering van de gebruikte preparaten ook tijdelijk worden verlaagd of gestopt.
Gelukkig komt een dergelijke heftige reactie maar weinig voor. Iedereen wil natuurlijk wél zo snel mogelijk resultaat van de behandeling voelen, reden waarom ik in mijn praktijk al lang geleden heb gekozen om veel te werken met krachtige fytotherapeutische extracten. We laten er dus geen gras over groeien...


 

ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Ook de Orthomoleculaire geneeskunde, waarbij we vaak gebruik maken van therapeutische doseringen, sluit perfect aan bij fytotherapie en de moderne, natuurdiëtiek - ook wel orthomoleculaire voedingsleer (volgens de klinische PNI, de Psycho-Neuro-Immunologie), en is een belangrijke therapeutische pijler geworden binnen de algemene natuurgeneeskunde.

De Nederlandse reguliere arts leert tijdens zijn opleiding vrijwel niets over voeding. Ex-huisarts Roel Leerling pleit al geruime tijd voor de opleiding "voedingsgeneeskunde". Al gauw wordt je, bij de vraag naar een voedingsadvies, naar een regulier opgeleide basisdiëtist doorgestuurd. Een basisdiëtist weet over het algemeen veel over basale voeding, maar niet hoe je veel specifieker bepaalde voeding, superfoods en 'greens' kunt toepassen als basisondersteuning bij een natuurgeneeskundige behandeling.

In mijn visie zou iedere basisdiëtist basale kennis moeten hebben over de natuurdiëtiek, die inmiddels volledig afwijkt van "de oude school" en de vele verouderde standpunten en onwetenschappelijke aannames heeft verlaten.

Per jaar verschijnen er tienduizenden wetenschappelijke artikelen over vitaminen en mineralen in de reguliere én in de "alternatieve" medische literatuur en nog veel meer over de invloed van voeding op de gezondheid. TNO concludeerde in 1995 al dat het merendeel van de Nederlanders alarmerende tekorten heeft aan bepaalde vitaminen en mineralen en dat dit in de toekomst kan leiden tot vele ernstige klachten. De te verwachten politieke reactie om dit ernstige probleem doortastend aan te pakken laat helaas nog steeds op zich wachten...


"Goede en gevarieerde voeding" is de veel beschreven opvatting van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding te Den Haag, als basis voor een optimale gezondheid. Het is echter zeer de vraag, of elke Nederlander iedere dag wel zo goed en gevarieerd eet, en of alle aangeraden voedingsmiddelen wel zo'n goede keuze zijn. Dat geld vooral voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals studenten, tieners, alleenstaanden, vegetariërs, sporters en mensen in inrichtingen, verzorgings- en verpleegtehuizen en ziekenhuizen.

Het Diabetesfonds stelt inmiddels vast dat maar liefst
50-60% VAN ALLE NEDERLANDERS AL LIJDT AAN OBESITAS...

 
De GezondheidsRisicoTest volgens de standaard van de Stichting Voedingscentrum Nederland geeft aan dat het ongezonde voedingspatroon van vele bevolkingsgroepen in Nederland alarmerende grote risico's lopen op een of meerdere ernstige welvaartsziekten.
Niet alleen de uiterst verschraalde kunstmest- / fabrieks- / en onnatuurlijk bewerkte, volkomen onzinnige light-voedingsproducten geven al jaren veel aanleiding tot gezondheidsklachten. Gedenatureerde voedingsmiddelen noemen we dat.
Een greep uit veel voorkomende verkeerde voedingsgewoonten:
 
- teveel dierlijke eiwitten
- teveel geraffineerde producten
- tekort aan vers, enzymrijk en zongerijpt voedsel
- overmatig gebruik van verkeerde vetten en tegelijkrtijd een ernstig tekort
  aan essentiële oliën (
vetzuren)
- verschraling door bodemuitputting en eenzijdige (over)bemesting, lees:
  extreem onoordeelkundige bemoeienis met landbouwbeleid door de
  overheid!
 
Daarnaast spelen nog talrijke omgevingsinvloeden en andere factoren een rol, die onze gezondheid negatief beïnvloeden; denk o.a. aan

- dranken: teveel aan koffie, thee en alcohol
- dranken met kunstmatige zoet- en kleurstoffen enz.
- lucht: roken, meeroken en luchtvervuiling  
- chemische stoffen in het millieu, bijv. PAK's, Chloorkoolwaterstoffen,
  Benzopyreen, Bisfenol-A, Nitrosaminen enz. enz.
- bestrijdingsmiddelen
- straling - röntgenstraling, elektrosmog, elektromagnetische straling
- aardstralen
- medicijnen - antibiotica, corticosteroïden
  (prednison), chemotherapeutica  
- ontstekingshaarden - gebit, amandelen en bijholtes (zeer actueel; lijkt 
  grootste bron van infectie bij vele chronische ziektebeelden en
  laaggradige 
ontstekingen!)
- ongezonde darmen en darmflora, en tenslotte:
- de psyche, relationele problemen, de zware stressdruk door
  haast, onvriendelijkheid, egocentrisme en ontrouw
- zware metalen (amalgaam!!!) Zie ook:

http://skepsis.nl/amalgaam.htm

http://www.amalgaam.be/

https://www.youtube.com/watch?v=YGQfj-6xn38

 
 

In de natuurgeneeskundige praktijk wordt in veel gevallen als basis een uitgebreid orthomoleculair voedingssupplement geadviseerd, een kwalitatief optimaal multivitaminen- en mineralenpreparaat. Dit ter ontgifting, revitalisering en ter ondersteuning van de behandeling - een multivitaminen- en mineralenpreparaat.

Met het oog op bovenvermelde is bij de keuze en samenstelling van de aanbevolen supplementen die in Het Fytocentrum worden toegepast uiteraard zoveel mogelijk gekozen voor producten die vrij zijn van suiker, gist, allergenen (zoals gluten), synthetische hulpstoffen (additieven) en andere onnodige toevoegingen.


Er worden enorm veel soorten en kwaliteiten 'multi's' te koop aangeboden. Een kritische kijk op het etiket leert al snel, dat maar liefst 80% van al deze preparaten niet voldoen aan de eisen die je op basis van de orthomoleculaire geneeskunde beoordeelt! Slechts 20% van deze multi's zijn écht de moeite waard en kan je dan alsnog indelen in goed / beter / best...

 

 
Minstens zoveel aandacht wordt er gegeven aan de kwaliteit van de receptuur van een 'multi, bijvoorbeeld of er...:

 • metabool actieve vitamineverbindingen zijn gebruikt (bijv. co-enzym geactiveerde vitamine B-complex)
 • goede, organische 'sleepstoffen' om de mineralen tot in de celkern te kunnen transporteren
 • een goed algemeen synergisme van alle stoffen aanwezig is
 • voldoende verschillende algen met een hoge nutriëntendichtheid in aanwezig zijn

 
In algemene zin kan je wel stellen:
een kwalitatief goede 'multi' kost ongeveer € 0,25 tot € 1,00 per tablet.
Daarvan kan je dan dagelijks, alleen op werkdagen of om de dag een tablet/capsule van gebruiken.
Let op: Goedkoop is in dit geval altijd duurkoop!
 

Na het eerste consult volgt er in principe - indien nodig - een herhalingsconsult na ongeveer 1½ tot 2 maanden. We kijken dan samen of alles goed aanslaat en naar wens verloopt. Het is niet zelden dat een therapie dan wat bijgesteld dient te worden; elk consult is eigenlijk steeds een nieuwe momentopname.


Daarna wordt er, altijd in persoonlijk overleg, gekeken of een vervolgcontrole met een bepaalde regelmaat wenselijk of belangrijk is.