Het Fytocentrum, Tynaarlo

praktijk voor natuurgeneeskunde

HET VITAMINE D - DOSSIER
voer voor iedereen die zich met primaire geneeskunde
bezig houdt!


Er verschijnen momenteel  ongeveer 4000 wetenschappelijke publicaties  wereldwijd per jaar, die onomstotelijk de geneeskrachtige eigenschappen aantonen van het lang vergeten of verwaarloosde vitamine D3.

Vroeger kregen we nog levertraan, toen deze o.a. vanwege zijn onaangename smaak in onbruik geraakte zijn de welvaartsziekten ras toegenomen. 

Desondanks verbiedt de Keuringsdienst van Waren met de Warenwet in de hand, om harde medische feiten te publiceren en deze uit te dragen. Voor uitgebreide basisinformatie over vitamine D3 kunt u natuurlijk altijd persoonlijk contact opnemen met Het Fytocentrum in Tynaarlo. We bezitten inmiddels enorm veel documenten met nuttige wetenschappelijke ontdekkingen en wetenswaardigheden die gerelateerd zijn aan vitamine D3.

Albert Szent-Györgyi
Nobelprijswinnaar, voor zijn ontdekkingen over vitamine C...

"Wat vitamine C betreft, voelde ik vanaf het begin dat de medische wereld de publieke opinie misleidde. De dokters zeiden immers dat wanneer er in voeding geen vitamine C zit, scheurbuik optreedt, en wanneer er geen scheurbuik optreed, dan is alles in orde.
Ik geloof dat dat een ernstige vergissing is.

Scheurbuik is niet het eerste symptoom van een tekort aan vitamine C. Scheurbuik is het teken van de laatste instorting van het lichaam. Er is een grote kloof tussen scheurbuik en een gezonde toestand..."

Scheurbuik ontstaat door een tekort aan vitamine C.
Enkele belangrijke  symptomen:

  • huid- en slijmvliesbloedingen
  • gewrichts- en beenvliesbloedingen  
  • vermoeidheid  
  • gewrichts- en spierpijnen  
  • zweren in mondslijmvliezen  
  • tanden komen los  
  • levensgevaarlijke bloedingen  
  • aantasting immuunsysteem  
  • dood  


Deze  symptomen ontstaan wanneer het collageengehalte van het lichaam extreem afneemt; om collageen op te bouwen en te onderhouden is er absoluut voldoende vitamine C nodig. Wanneer het lichaam onvoldoende vitamine C binnenkrijgt, wordt het (vaat)collageen vernietigd.
De aders zouden normaal gesproken voldoende weerstand moeten bieden aan de hartslagen. Wanneer deze verzwakt zijn, kunnen ze scheuren onder druk van het stromende bloed en kan er een bloeding ontstaan.
Dit dodelijke ziektebeeld wordt in de medische wetenschappelijke literatuur scheurbuik genoemd.  

Er zijn meer dan één variant van scheurbuik. De variant van scheurbuik die minder extreem is, maar wel even ernstig, is veel meer verspreid en veel belangrijker. Deze chronische vorm ontwikkelt zich veel trager en is wijdverbreid; het is feitelijk een volksziekte omdat velen een relatief tekort aan vitamine C hebben door verkeerde voedselkeuzes, geldgebrek en de algemene voedingsverschraling t.g.v. de uiterst eenzijdige kunstmestsoorten. Veel mensen weten niet dat ze hier aan lijden en bewandelen argeloos deze weg naar een versnelde aftakeling.

Vandaag de dag zullen we de snel verlopende, extreme variant zelden tegenkomen. Vroeger werd dat de zeemansziekte genoemd.
Die variant doodde vroeger op korte tijd de zeemannen en werd bekend als de zeemansziekte.

De Hongaarse arts Albert Szent-Györgyi ontving in 1937 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde toegekend voor onder andere zijn ontdekkingen m.b.t. Vitamine C.

De volgende belangrijke functie van ons lichaam is een wetenschappelijke feit dat vaak buiten beschouwing wordt gelaten.
Om de lichaamsvorm en -structuren in goede conditie te houden moeten we zorgen voor een sterk en elastisch collageen van onze organen zoals kraakbeen, peesaanhechtingen en kapsels, de orgaanskeletten enz. enz. Daarvoor hebben we dagelijks minstens 4-6 gram zuiver collageen nodig.
Aangezien collageen een eiwitstructuur heeft, is het beste resultaat te verwachten wanneer we gelijktijdig de eiwitstofwisseling ondersteunen door te  kiezen voor kwalitatief goede eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren. Een goed (tijdelijk) hulpmiddel daarbij is een volwaardig en professioneel eiwitsupplement op basis van wei-eiwitten.

We kunnen zonder een  dagelijkse minimumdosis van 1 gram, dus 1000 mg  vitamine C, het collageen van ons lichaam niet goed  onderhouden.
Voor een optimaal resultaat zouden we moeten kiezen voor een goede orthomoleculaire soort vitamine C complex, die met bioflavonoïden verrijkt is; deze bezit dan de kwalificatie 'natuuridentiek'.
Opgemerkt dient te worden dat recentelijk is ontdekt dat een gevarieerde inname van vitamine C-rijke voeding én supplementen veel meer effect heeft dan iedere dat standaard 's morgens 1 of meer gram vitamine C in te nemen. Sla dus gerust af en toe een of twee dagen over, maar compenseer dat door vervolgens een 'stoot' vitamine C in te nemen van een paar gram.

Uit het zakboekje 'Schoonheid en Collageen' van dr. Gábor Lenkei